Τα κλειστά συμβόλαια «εξοντώνουν» τον ανταγωνισμό!

HomeΜπάσκετΜπάσκετ Α1

Τα κλειστά συμβόλαια «εξοντώνουν» τον ανταγωνισμό!

Ο Χρήστος Μπατάκας αναλύει το πόσο καταστροφικό μπορεί να γίνει το πλάνο της Euroleague που τείνει να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό στο Ελληνικό μπάσκετ.

Κλείνει Σάικς ο Παναθηναϊκός!
Δεν προλαβαίνει ο Ζαν-Σαρλ
Αρμάνι Μιλάνο: Για λάθος τεστ Covid-19 στους Ιταλούς ενημέρωσε η Euroleague!

Το ελληνικό μπάσκετ, εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί ένα από τα λιγότερο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η μοναδική «όαση» στην κατά τα άλλα «ερημική» διοργάνωση ήταν οι μάχες μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός διάλεξε ένα διαφορετικό μονοπάτι και πλέον χάθηκε και η μοναδική «αχτίδα ηλίου» που είχε η Basket League.

Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι μια λίγκα που το ενδιαφέρον της (με κάποιες εξαιρέσεις) βασίζεται σε 6-7 αναμετρήσεις τον χρόνο κάτι δεν κάνει καλά. Πολλοί θα βιαστούν να «ρίξουν το μπαλάκι» στην ΕΟΚ. Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες. Ωστόσο η πηγή του προβλήματος «κρύβεται πίσω από Ευρωπαϊκά πέπλα».

Η Euroleague, εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί την τακτική των κλειστών συμβολαίων. Τι σημαίνει αυτό; Παίζεις μόνο αν έχεις ενεργό συμβόλαιο στην λίγκα. Πως αυτό φέρνει την καταστροφή; Αρκεί να υποθέσουμε ένα σενάριο με πρωταθλητή που δεν θα έχει συμβόλαιο στην εν λόγω Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ας υποθέσουμε ότι την φετινή Βasket League την κατακτά ο Προμηθέας. Ας υποθέσουμε επίσης πως στην βαθμολογία ακολουθούν η Λάρισα, ο Παναθηναϊκός και ο Άρης (με αυτή την σειρά). Στην Euroleague θα αγωνίζεται και πάλι ο Παναθηναϊκός και όχι ο πρώτος της βαθμολογίας.

Ας προσπαθήσουμε να μπούμε τώρα και στο μυαλό ενός επενδυτή μιας εκ των ομάδων που δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν συμβόλαιο στην Euroleague. Οι περισσότεροι-αν όχι όλοι- θα γνωρίζετε ότι το μπάσκετ δεν μοιάζει (ούτε πλησιάζει) το ποδόσφαιρο στο οικονομικό κομμάτι. Οι πιο πολλοί επενδυτές όχι μόνο δεν βγάζουν κέρδος αλλά βγαίνουν και…ζημιωμένοι.

Συμπερασματικά, ένας πρόεδρος μιας «μικρομεσαίας» ομάδας μπορεί να θέλει να «βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη» αλλά δεν θα το κάνει. Ακόμη και στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης κατάκτησης του πρωταθλήματος, η Ευρωπαϊκή ανταμοιβή θα πρέπει να έρθει μέσω…υπογραφών. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την «εξόντωση» του ανταγωνισμού στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτό πρόκειται για έναν ατέρμων βρόγχο που θα «τερματιστεί» όταν ο Τζόρντι Μπερτομέου αποφασίσει να εφαρμόσει ένα πιο ρηξικέλευθο πλάνο που ίσως να «ξεβολέψει« τους πιο μεγάλους συλλόγους της διοργάνωσης.

Η κατάργηση των κλειστών συμβολαίων θα έδινε νέα πνοή στην διοργάνωση που μοιάζει σαν ένας άρρωστος που κρατιέται στην ζωή με μηχανική υποστήριξη.

Εν κατακλείδι, οι λόγοι που οδηγούν την Basket League στον κατήφορο είναι παραπάνω από ένας. Εντούτοις, για να λύσεις το πρόβλημα χρειάζεται πρωτίστως να βρεις την πηγή που δημιούργησε και τα υπόλοιπα επί μέρους μικρότερα προβλήματα.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0