Κοινωνικό φαινόμενο – Λατινική Αμερική

HomeΠοδόσφαιρο

Κοινωνικό φαινόμενο – Λατινική Αμερική

Ο Χρήστος Δαϊρετζής αρθρογραφεί για το Copa America, την σημασία της διοργάνωσης για τους ανθρώπους αυτών των εθνών και την αξία που έχει γι' αυτούς τ

Προλαβαίνει στο 90΄!!!
Απρόβλεπτο θηλυκό γένος…
Αμπέλ, το έχασες…
Ο Χρήστος Δαϊρετζής αρθρογραφεί για το Copa America, την σημασία της διοργάνωσης για τους ανθρώπους αυτών των εθνών και την αξία που έχει γι’ αυτούς το κοινωνικό αυτό φαινόμενο που λέγεται ποδόσφαιρο.

Πρεμιέρα στις 3:00 το ξημέρωμα του Σαββάτου 15/6, στο Copa America, όπου η οικοδέσποινα Βραζιλία υποδέχεται την αδύναμη Βολιβία. Μία Βραζιλία στην οποία η φτώχεια κυριαρχεί, οι άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, σε σπίτια με απάνθρωπες συνθήκες και ζουν χωρίς υπερβολή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην οικοδέσποινα Βραζιλία αλλά σχεδόν και στις 12 ομάδες που απαρτίζουν την διοργάνωση(Βραζιλία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Περού,
Αργεντινή, Κολομβία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Ισημερινός, Χιλή) στις οποίες προστίθενται ως ειδικές προσκεκλημένες η Ιαπωνία μαζί με το Κατάρ.

Οι λαοί σε αυτές τις χώρες βλέπουν με άλλο μάτι το ποδόσφαιρο, γι’ αυτούς το ποδόσφαιρο είναι κάτι μαγικό, κάτι που δεν μπορείς να αποτυπώσεις με λέξεις. Έχουν άλλη κουλτούρα, γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε μία αλάνα γύρω από μία μπάλα και παίζουν ποδόσφαιρο παντού όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Ζουν μακριά από την εμπορευματοποίηση των Ευρωπαίων, οι οποίοι τους αγοράζουν με το ”έτσι θέλω” ο,τι καλύτερο παράγουν σε ποδοσφαιριστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των δικών τους πρωταθλημάτων και την συνεχή προσπάθεια ανάδειξης νέων ποδοσφαιριστών για να μπορέσουν και οι ίδιες οι ομάδες να επιβιώσουν από τα…χρήματα των Ευρωπαίων.
Για τους Βραζιλιάνους, τους Αργεντίνους, τους Κολομβιανούς, τους Περουβιανούς, αλλά και τις πιο αδύναμες ποδοσφαιρικά χώρες το να παρακολουθήσουν την εθνική τους ομάδα αποτελεί υπέρτατη τιμή και χαρά ιδιαίτερα όταν αυτή πάρει κάποιο τρόπαιο είτε το Μουντιάλ, είτε το Κύπελλο Αμερικής. Γι’ αυτούς το φετινό Copa America είναι μία ευκαιρία να ξεφύγουν, να ενωθούν και να φωνάξουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο για την εθνική τους αγαπημένη. Πολλοί στερήθηκαν ακόμα και τα απαραίτητα (που ίσως ήδη να στερούνται) για να ταξιδέψουν, να αγοράσουν εισιτήριο και να είναι εκεί.
Απέφυγα να μιλήσω για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, θα το κάνουμε τις επόμενες μέρες. Η ουσία είναι άλλη, είναι ωραίοι τύποι οι Λανινοαμερικάνοι, ξέρουν να ζουν το ποδόσφαιρο, το ζουν με την καρδιά τους και παίζουν με αυτή. Η καρδιά του κανονικού ποδοσφαίρου, του ρομαντικού ποδοσφαίρου θα χτυπά για πάντα εκεί. Στις αλάνες, στις πλατείες, στις λασπωμένες συνοικίες όπου τα παιδιά χτίζουν τα όνειρά τους, που ίσως είναι να σηκώσουν ένα τρόπαιο με την εθνική τους αγαπημένη. Πιθανολογώ ότι στις που τελειώνει η διοργάνωση κάποιο από αυτά θα πραγματοποιηθεί.
Απολαύστε το Copa America, το θέαμα, τους ήχους, τις φωνές, τα συναισθήματα(χαράς συγκίνησης, λύπης, απογοήτευσης κα πολλά που έχει αυτό το υπέροχο άθλημα), κυρίως όμως… τα πρόσωπα αυτών που θα βυθιστούν στην χαρά και το πάθος ξεχνώντας έστω και για λίγο τα προβλήματά τους. Οι Λατινοαμερικάνοι το νιώθουν πιο πολύ από τον καθένα και τους αξίζει να το ζήσουν Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο…
ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ!
ΥΓ. Ίσως να μιλήσουμε και για στοίχημα στην πορεία
ΥΓ1. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΥΣ!

COMMENTS

WORDPRESS: 0