Φτιάχνοντας το ιδανικό PC με μικρό budget

HomeΔιάφορα άρθραGaming-Τεχνολογία

Φτιάχνοντας το ιδανικό PC με μικρό budget

Υπάρχουν πολλοί λόγοι κάποιος να θέλει να φτιάξει ένα απλό, οικονομικό αλλά και πρακτικό PC και ο Παναγιώτης Κιρτσίμπασης μας οδηγεί με ασφάλεια στο κατάλληλο «build».

Technology Dilemma: PC vs Laptop
PS5 Review: Το νέο «κόσμημα» της Sony!
Rocket League: Ο «Βασιλιάς» του ποδοσφαίρου

Φυσικά ένας υπολογιστής δεν προορίζεται μόνο για gaming χρήση αλλά δίνει πολλές επιλογές. Αυτήν την περίοδο αν μας ζητηθεί ένα καθαρά gaming Pc τότε η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα Xbox Series S για 1080p Gaming και PS5 ή ένα Xbox Series X για 4K Gaming.

Όμως για όσους ζητούν ένα πολυμηχάνημα και όχι ένα απλώς gaming μηχάνημα εδώ θα βρείτε μερικές οικονομικές και απλές επιλογές που μας προτείνει ο Παναγιώτης Κιρτσίμπασης.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά δηλαδή τον επεξεργαστή. Δεν είναι κρυφό για όποιον ξέρει ότι η AMD έχει σχεδόν κατακτήσει τον τομέα των επεξεργαστών. Ωστόσο για χαμηλό budget το δίλημμα μεταξύ AMD και INTEL δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολο.

Η πιο οικονομική επιλογή για AMD είναι ξεκάθαρα ο ATHLON 3000G

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής έχει 2 Πυρήνες με 4 Threads (2 ανά πυρήνα) και τρέχει στα 3.5 GHz σε όλους τους πυρήνες και με μόνο 50 (περίπου) ευρώ είναι μια αρκετά καλή επιλογή για όποιον θέλει κάτι οικονομικό για gaming, web-browsing , youtube και δουλείες γραφείου. Τέλος , ο συγκεκριμένος επεξεργαστής εκτός από το γεγονός ότι είναι ξεκλείδωτος αρά μπορεί να δεχτεί OC έχει και πολύ ικανοποιητική ενσωματωμένη κάρτα γραφικών

Ωστόσο η μπλε ομάδα (INTEL) έχει σε παρόμοια τιμή τον Pentium Gold G6400 οπού είναι και αυτός 2 πυρήνες με 4 threads αλλά τρέχει στα 4 Ghz κάνοντας τον να φαίνεται καλύτερη επιλογή.

 

Όμως όπως όλοι οι επεξεργαστές έχει και αυτός αρνητικά:

1) Είναι κλειδωμένος οπότε δεν πάει πάνω από 4 GHz,
2) Έχει κατώτερη ενσωματωμένη κάρτα γραφικών,
3) Η ram δεν πάει πάνω από 2666 mhz.

Επόμενη σημαντική επιλογή είναι η μητρική.

Για την κόκκινη ομάδα(AMD) η καλύτερη επιλογή είναι μια με B45, όπως η MSI B450M Pro-VDH Max (περίπου 70 ευρώ) ή Gigabyte Aorus B450 M(περίπου 80 ευρώ), ώστε να μπορεί να γίνει overclock στην 3000G. Βέβαια και οι πιο οικονομικές A320(περίπου 60 ευρώ) μπορούν να κάνουν μια ικανοποιητική δουλειά (με ένα bios update) όμως έτσι χάνεται η επιλογή του OC.
Για την περίπτωση της INTEL τα πράγματα είναι πιο απλά. Κυριολεκτικά η πιο οικονομική μητρική με H410 chipset(περίπου 55 ευρώ) θα κάνει μια καλή δουλειά.

Στην συνέχεια έχουμε την RAM.

Και στις δυο περιπτώσεις θα χρειαστεί Dual-Channel memory για καλύτερη απόδοση. Και στις 2 περιπτώσεις θα χρειαστούν 2 ram από 4GB η κάθε μια. Όμως για τον g6500 η ταχύτητα της ram δεν έχει μεγάλη σημασία αρκεί να είναι από 2666 mhz και πάνω για καλύτερη απόδοση. Ωστόσο για τον Athlon το προτεινόμενο είναι από 3000mhz και πάνω. Οι τιμές στις ram είναι σχεδόν ίδιες ανεξάρτητος ταχύτητας και μια 4GB ram κοστίζει περίπου 15 ευρώ , οπότε περίπου 30 ευρώ για 2x4GB ram. Δεν συστήνεται η αγορά μίας 8GB ram ακόμα και αν είναι 5 ευρώ πιο κάτω εκτός αν θα γίνει άμεση αναβάθμιση μέσα σε 1-2 μήνες.

 

Ένα ακόμα βασικό εξάρτημα για υπολογιστή είναι η κάρτα γραφικών.

Σε αυτήν την περίπτωση η επιλογή πάει αναλόγως τα χρήματα που μπορεί κάποιος να διαθέσει. Η πιο προτεινόμενη επιλογή είναι η GTX 1650 4GB στα 120 ευρώ(περίπου). Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε καλή επιλογή είναι και η ενσωματωμένη των επεξεργαστών. Ωστόσο η UHD 610 που είναι μέσα στον G6500 δεν θα είναι καλή εμπειρία , ενώ η VEGA 3 που βρίσκεται μέσα στον 3000G θα κάνει αρκετή δουλειά για μερικά απλά παιχνίδια όπως το SCGO, LOL και DOTA 2 στα 1080p low-meduim settings.

Βέβαια, αν πρόκειται για ενσωματωμένη πιο καλή επιλογή είναι ο AMD R3 3200G ή ο I3 10100 στα 120 ευρώ(περίπου).
Η VEGA 8 που υπάρχει μέσα στον 3200g μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική εμπειρία σε πολλά esport παιχνίδια όπως , SCGO, LOL ,FORTNITE και άλλα στα 1080p medium settings και μπορεί να τρέξει και πιο απαιτητικά παιχνίδια σε 1080p low settings στα 25-30 fps. Σε αντίθεση με την VEGA 8 , η UHD 630 που έχει ο 10100 δεν είναι το ίδιο ικανή.

Ο R3 3200G έχει 4 πυρήνες με 1 thread ο κάθε ένας και ταχύτητα μέγιστη 4 GHz σε έναν πυρήνα και 3,8 σε όλους ενώ ο I3 10100 έχει 4 πυρήνες με 2 threads ο κάθε ένας και ταχύτητα 4,3 GHz σε έναν πυρήνα και 4,1 σε όλους, γι’αυτό άλλωστε έχουν τόση διαφορά στην τιμή από τον Athlon και τον Pentium. Βέβαια αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εξωτερική κάρτα γραφικών τότε στα 100 ευρώ ο R3 3100 είναι μια καλή επιλογή για όποιον προτιμάει την κόκκινη ομάδα εφόσον είναι σχεδόν ίδιος με τον I3 10100 στους πυρήνες και στα threads αλλά χωρίς ενσωματωμένη κάρτα και λιγότερη ταχύτητα στα 3,9 GHz. Αλλιώς από την μπλε ομάδα υπάρχει ο I3 10100F όπου είναι ένας I3 10100 χωρίς την ενσωματωμένη και στα 90-100 ευρώ

 

Επόμενο θέμα είναι ο αποθηκευτικός χώρος του συστήματος.

Σε αυτό το θέμα είναι εύκολο κάποιος να πάρει έναν πρόχειρο 128gb SSD με έναν μεγάλο HDD. Ωστόσο ο πρόχειρος SSD μέσα σε έναν με δυο χρόνια θα χάσει απόδοση κάνοντας το σύστημα πιο αργό. H πολύ οικονομική SSD δεν έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό που λέγεται DRAM CACHE. Ο SSD για να δουλέψει φτιάχνει έναν «χάρτη» τον οποίον αποθηκεύει στην DRAM CACHE για άμεση χρήση . Ωστόσο όταν ο SSD δεν έχει DRAM μέσα τότε ο χάρτης αυτός πάει σε κάποιο από τις NAND FLASH του δίσκου καθυστερώντας τον δίσκο και φυσικά βάζοντας του έξτρα πίεση . Αυτός είναι ο λόγος που καλοί SSD όπως ο Samsung 860 EVO έχουν 5 χρόνια εγγύηση ενώ πιο οικονομικοί έχουν μόνο 3 χρόνια. Η καλύτερη λύση είναι ένας καλής ποιότητας SSD σαν τον WD Blue 3D 500GB ή Samsung 860 EVO 500GB που κοστίζουν περίπου 55-60 ευρώ.

Συνεχίζουμε με την τροφοδοσία του συστήματος, ειδικά αν πρόκειται να γίνει overclock.

Με βάση τις προτιμήσεις που έχουν ειπωθεί δεν χρειάζεται τροφοδοτικό με παραπάνω από 450 Watts. Όμως, η ισχύς που βγάζει ένα τροφοδοτικό δεν είναι το παν. Καλής ποιότητας πυκνωτές και πιστοποίηση 80+ έχουν μεγάλη σημασία. Η πιο ασφαλής και οικονομική επιλογή είναι ένα τροφοδοτικό με 80+ Bronze πιστοποίηση όπως Corsair CV450 ή το Be Quiet System Power 9 400W στα 40-45 ευρώ περίπου.

Για το φινάλε έχουμε το κουτί στο οποίο θα μπουν τα εξαρτήματα.

Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή είναι εύκολη, τίποτα από ότι έχει συζητηθεί δεν θερμαίνεται τρομερά πολύ εκτός από εξωτερικά κάρτα γραφικών. Οπότε μπορεί ο αγοραστής να επιλέξει όποιο κουτί του αρέσει. Προσωπικά όμως θα πρότεινα κάποιο με μικρά ανοίγματα μπροστά, με προεγκατεστημένο ανεμιστήρα και θέση πάνω και μπροστά για επιπλέον ανεμιστήρα όπως έχει το Zalman S2 στα 35-37 ευρώ ή το Cougar MX330-G στα 45 ευρώ περίπου. Θα ήταν καλύτερη η αποφυγή κουτιών όπως το Deepcool Matrexx 30 επειδή παρόλο που το τροφοδοτικό μπαίνει από την κάτω πλευρά , το κουτί δεν αφήνει πολύ χώρο στο τροφοδοτικό να αναπνεύσει με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί και να χαλάσει πιο γρήγορα.

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να φτιάξει κάποιος ένα καλό πολυμηχάνημα με σχεδόν 400 ευρώ και να μπορεί να κάνει δουλειές γραφείου , 1080p gaming , recording-streaming και ελαφρύ video-photo editing αρκεί να δώσει την μέγιστη προσοχή εκεί που αξίζει.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κιρτσίμπασης

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0