HomeΑφιερώματαΑκαδημίες

Εξαιρετικά σημαντικό, να αθλούνται τα παιδιά… πως πρέπει να τα αντιμετωπίζει ο προπονητής “

Απο : Έλενα Ζέρβα Μιλήσαμε με τον Βασίλη Βεντούρη, αναπτυξιακό προπονητή, του δικτύου σχολών ποδοσφαίρου της Π.Α.Ε ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και συγκεκριμένα του

” Είπε οΧι ο Πανιώνιος στον αήττητο Ολυμπιακό “
Καταιγιστικός Ολυμπιακός 4-0 τον Πανιώνιο
Ένας ” άλλος” Πανιώνιος…

Απο : Έλενα Ζέρβα

Μιλήσαμε με τον Βασίλη Βεντούρη, αναπτυξιακό προπονητή, του δικτύου σχολών ποδοσφαίρου της Π.Α.Ε ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και συγκεκριμένα του ΠΑΟ ΓΕΡΑΚΑ, μας εξήγησε γιατί είναι σημαντικό να αθλούνται τα παιδιά, ποιά είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουν και ποιά στάση θα πρέπει να κρατούν οι γονείς.

Μεταξύ άλλων, ανέλυσε το πως καταφέρνει να τα προσεγγίσει, να κερδίσει το σεβασμό και την προσοχή τους. Θεωρεί πως οι ακαδημίες στη χώρα μας λειτουργούν αρκετα καλά, αρκεί να υπάρχει ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Βεντούρης :

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την προπονητική;

” Στην απόφαση αυτή, με οδήγησε κυρίως, η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ασχολούμαι με αυτό. Επιπλέον, απολαμβάνω τη συναναστροφή με τα παιδιά. Αυτά τα δύο συνέβαλαν, στο γίνω προπονητής, να θέλω να ενημερώνομαι συνεχώς για να προσφέρω τις γνώσεις, την ενέργεια και την αγάπη μου, στους νέους αθλητές. ”

Ποιά είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το ποδόσφαιρο;

” Θεωρώ, πως 6 με 7 χρονών είναι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσουν. Έχουν καλύτερη αντίληψη και είναι πιο έτοιμα σωματικά απο τα μικρότερα παιδιά. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και απο το ίδιο το παιδί και τη θέληση του. Είναι πολύ σημαντικό, σε όποια ηλικία θελήσει να ξεκινήσει ο νέος αθλητής, να προηγηθεί ο βασικός ιατρικός έλεγχος. ”

Πόσο σημαντικό είναι να ασχολούνται τα παιδιά με τον αθλητισμό και γιατί;

” Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στην εποχή του ταμπλετ και του κινητού, στην οποία ζούμε. Το παιδί στον αθλητισμό κοινωνικοποιείται, ανήκει σε μια ομάδα, κάτι που το βοηθά πολύ στη καλή ψυχολογία του. Μαθαίνει να διεκδικεί τη νίκη, μέσα απο τη χαρά του παιχνιδιού. Αποκτά νέους φίλους και αυτοπεποίθηση. Στην προπόνηση διδάσκεται να περιμένει τη σειρά του, να έχει υπομονή και επιμονή για να κατακτήσει τους στόχους του και εξελιχθεί τελικά, σαν χαρακτήρας αλλά και σαν αθλητής. Επιπλέον, ο αθλητισμός αποτρέπει τα παιδιά απο τις ” κακές ” συνήθειες και συμβάλει θετικά, τόσο στη καλη φυσική τους κατάσταση, όσο και στην υγεία τους γενικότερα. ”

Πως πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γονείς τον μικρό αθλητή; Υπάρχουν προβλήματα;

” Δυστυχώς, είναι αρκετοί οι γονείς που προσπαθούν να επιβάλλουν στα παιδιά τη δική τους άποψη και να υποδείξουν στον προπονητή πως να κάνει τη δουλειά του. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οτι τα παιδιά πρέπει να χαίρονται το ποδόσφαιρο και όχι να επιφορτίζονται με τα όνειρα που έχουν οι γονείς τους. Ο στόχος μας δεν είναι, να γίνουν όλα ο νέος Ρονάλντο. Ο στόχος είναι, να αναπτύξει ο κάθε αθλητής τις δικές του ικανότητες και δεξιότητες, να μάθει σωστά το ποδόσφαιρο και να φεύγει χαρούμενο απο κάθε προπόνηση. Κάθε παιδί, είναι διαφορετικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τέλος, πρέπει οι γονείς να λειτουργούν υποστηρικτικά και να επιτρέψουν στον προπονητή, να κάνει τη δουλειά του, όσο καλύτερα μπορεί. ”

Σε τι επίπεδο είναι οι ακαδημίες στη χώρα μας;

” Θεωρώ πως γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια απο τις ακαδημίες. Σε μεγάλο ποσοστό, φροντίζουν να ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα στο χώρο, να διαθέτουν καλό εξοπλισμό και να λειτουργούν με ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό που ίσως λείπει, είναι τα σωστά πρόσωπα, στις σωστές θέσεις. Έχει μεγάλη σημασία, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα παιδιά, να θέλουν πραγματικά να το κάνουν. Να φροντίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην προπονητική και να μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Ο προπονητής μικρών ηλικιών, είναι ένα επάγγελμα με αρκετές απαιτήσεις. Ωστόσο, στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε, για παράδειγμα στην αμοιβή του, με αποτέλεσμα να μας λέιπει η ποιότητα.

Γιατί να επιλέξουν οι γονείς τα schools του Παναθηναϊκού;

” Η ΠΑΕ Παναθηναϊκος υποστηρίζει τις ακαδημίες της, εστιάζει και παρακολουθεί τους νέους ποδοσφαιριστές. Επιπλέον, ενημερώνει τους προπονητές – μέσα απο σεμινάρια- για τα νέα δεδομένα στο χώρο. Διαθέτει καλό εξοπλισμό, κάτι που διευκολύνει το έργο μας. Θέτει ως κύριο στόχο την ψυχαγωγία του παιδιού, το να αγαπήσει το άθλημα και στη συνέχεια να διδαχθεί σωστά το ποδόσφαιρο. ”

Με ποιούς τρόπους καταφέρνει ο προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών να επικοινωνήσει με τα παιδιά;

” Σαφέστατα είναι μια ” δύσκολη ” ηλικία. Προσπαθώ να τα προσεγγίσω με χιούμορ. Δεν θέλω απλά να τα καθοδηγώ με εντολές, αλλά να γίνω το πρότυπο που χρειάζεται να μιμηθούν. Είναι γνωστό άλλωστε, πως τα παιδιά περισσότερο μιμούνται και λιγότερο ακούν. Χρειάζεται αγάπη και υπομονή για να κερδίσεις τον σεβασμό και την προσοχή τους. Κάνω την προπόνηση να μοιάζει με παιχνίδι, ακολουθώντας κανόνες και αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες, όπως γίνεται και στη ζωή. ”

Ποιά είναι η ”αποστολή” του προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών;

” Αρχικά, αυτό που ένας προπονητής πρέπει να μεταφέρει στα παιδιά, είναι την αγάπη για τον αθλητισμό. Να σέβονται τους αντιπάλους, όσο και τους συμπαίκτες τους, να αγωνίζονται για τη χαρά του παιχνιδιού και να μη τα παρατάνε στις δυσκολίες. Επιπλέον στόχος, πρέπει να είναι η σωστή τεχνική, το να μπούν οι βάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, για να εξελιχθεί σωστά ο αθλητής. Σίγουρα, να ενισχυθούν οι ικανότητες του κάθε παιδιού, να μάθουν να γυμνάζονται σωστά και να κρατούν μια καλή φυσική κατάσταση. ”

Τι στόχους έχεις μελλοντικά;

” Προσπαθώ μέσα απο προσωπική δουλειά και πηγαίνοντας βήμα – βήμα να εξελιχθώ στην προπονητική όσο καλύτερα μπορώ. Στόχος είναι να βελτιώνομαι συνεχώς και όλα τα άλλα θα έρθουν…”

Ο Βασίλης Βεντούρης είναι εν ενεργεία ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε την καριέρα του απο το ποδόσφαιρο σάλας, με το οποίο ασχολήθηκε για έξι χρόνια. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στους ερασιτέχνες του Πανιωνίου, στην ΑΕ Μεταμόρφωσης, ΑΠΟ Νικηφόρος, Ατλαντίδα, ΑΕ Γέρακα, ΠΟΨ Ψυχικού, Νικητές Ανθούσας και Άρη Χολαργού.

COMMENTS

WORDPRESS: 0