Σχολές ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού ( ΠΑΟ Γέρακα)

HomeΠοδόσφαιροΠαναθηναϊκός

Σχολές ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού ( ΠΑΟ Γέρακα)

Το μέλλον είναι τα παιδιά! Το μέλλον του ποδοσφαίρου, είναι οι ακαδημίες. Κάθε αλλαγή που θέλουμε να δούμε στο άθλημα αυτό, αλλά και στη κοινωνία μας συνολικά, ξεκινά από εκεί. Γι' αυτούς τους λόγους, το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, θα είναι πάντα πολύ σημαντικό, ελπίζουμε όχι μόνο για εμάς.

Βουκελάτος: «Ομάδα SuperLeague 1 ο Πλατανιάς, μακάρι να επιστρέψει στα σαλόνια ο Πανιώνιος!»
Καταιγιστικός Ολυμπιακός 4-0 τον Πανιώνιο
Στέλιος Κουτσούρης : ” Το βόλεϊ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αν συνεργαστούμε όλοι μαζί… Στον Πανιώνιο υπάρχει εξαιρετικό κλίμα”

Το Πάμε Αθλητικά, παρευρέθηκε στις προπονήσεις της ακαδημίας ΠΑΟ ΓΕΡΑΚΑ που ανήκει στο δίκτυο σχολών της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Είδαμε από κοντά τη ” δουλειά ” που γίνεται με τους νέους αθλητές, μιλήσαμε με τους προπονητές αναπτυξιακών ηλικιών και τους παράγοντες της ακαδημίας. Η προπόνηση της Κ8 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αντρέα Λαγωνικάκη, εξωτερικού συνεργάτη της sport team και του πράσινου δικτύου, ο οποίος έδωσε της συμβουλές του σε προπονητές και αθλητές.

Ο Αντρέας Λαγωνικάκης στη σχολή ΠΑΟ Γέρακα

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Αντρέα Λαγωνικάκη:

Αν θεωρήσουμε δεδομένο πως το ποδόσφαιρο θα αλλάξει, μόνο αν μπούνε οι << σωστές >> βάσεις στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Τι αλλαγές θα ήθελες να γίνουν στις ακαδημίες;

Ασφαλώς, είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες. Όλες οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε, ξεκινάνε από εκεί. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια, είναι πως σήμερα, υπάρχουν αισθητά περισσότερες σχολές. Αυτό από μόνο του οδηγεί, στο να αναδεικνύονται περισσότερα παιδιά. Από εκεί και πέρα, ο κάθε ιδιοκτήτης ακαδημίας, μαζί με τους συνεργάτες του, θα πρέπει να δίνουν το καλύτερο που μπορούν στους μικρούς αθλητές. Να δίνουν μεγάλη σημασία, στην οργάνωση της ακαδημίας, τους στόχους και τις αρχές που πρέπει να περάσουν στα παιδιά. Να επιλέγουν εξειδικευμένους προπονητές, κατάλληλους συνεργάτες και εξοπλισμό. Αυτό που είναι απαραίτητο και πρωταρχικός στόχος, είναι οι νέοι αθλητές να είναι χαρούμενοι και να αγαπήσουν τον αθλητισμό, μέσα από το ασφαλές περιβάλλον της ακαδημίας.


Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και τα παιδιά;
Όταν μου έγινε η πρόταση από τον κύριο Μάρκου, να συνεργαστώ με την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Είχα μια άψογη συνεργασία με εκείνον και τον κύριο Σαμαρά, τεχνικό της ΠΑΕ και τους ευχαριστώ γι’αυτό. Πάνω από όλα, αυτό που χρειάζεται για να κάνεις αυτήν την << δουλειά >>, είναι αγάπη για τα παιδιά. Αυτό με έκανε να ασχοληθώ με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι σκάουτερ, να αποφασίζεις αν ένα παιδί έχει το ταλέντο και τα προσόντα για να βρεθεί σε μια μεγάλη ΠΑΕ, όπως ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ;
Απαιτείται, μεγάλη προσοχή. Πρέπει να δίνουμε τον κατάλληλο χρόνο στο παιδί και κυρίως να τον βλέπουμε στο << χώρο >> του και στο περιβάλλον του. Στη συνέχεια, αν υπάρχει το ταλέντο και τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε, τον ενσωματώνουμε σταδιακά στο νέο περιβάλλον της ΠΑΕ. Είναι πολύ σημαντικό να μη βιαζόμαστε. Να μη δημιουργούμε άγχος και πίεση στο νέο αθλητή.

Είναι καλύτερη η αλάνα ή η ακαδημία;
Η αλάνα είχε δικούς της κανόνες, μεικτές ηλικίες, άναρχο παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, δύο ανθρώπους << φοβόμασταν >> , εκείνον που είχε την μπάλα και τον πιο δυνατό ( γέλια ). Μπορεί το παιχνίδι εκεί να ήταν ελεύθερο και να μας << γέμιζε >>, ωστόσο, θεωρώ την ακαδημία καλύτερη επιλογή. Σε μια οργανωμένη σχολή, τα παιδιά επωφελούνται στο μέγιστο βαθμό. Υπάρχουν, εξειδικευμένοι προπονητές που θα τα εκπαιδεύσουν κατάλληλα, εξοπλισμός, ρουχισμός, συγκεκριμένοι κανόνες και κατάλληλες εγκαταστάσεις. Υπάρχει μια συνολική οργάνωση, από την οποία το παιδί, βγαίνει μόνο κερδισμένο, πρώτα σαν προσωπικότητα και έπειτα σαν αθλητής. Εξίσου, πολύ σημαντική διαφορά είναι και η παρουσία γιατρού.

Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, ένας αναπτυξιακός προπονητής;
Πολύ, πολύ αγάπη για τα παιδιά και τη δουλειά που κάνει. Πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή. Σε διαφορετική περίπτωση, το ίδιο το άθλημα θα τον απομονώσει. Επιπλέον, επιμονή, τεράστια υπομονή, καθώς η εκπαίδευση έρχεται πάντα σταδιακά και απαιτεί χρόνο, ενημέρωση για τα νέα δεδομένα στην προπονητική και φαντασία για να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Τέλος, να μην ξεχνά ποτέ πως πάνω από προπονητής είναι και παιδαγωγός, πρώτα κοιτάμε το παιδί να αναπτυχθεί σαν προσωπικότητα, με τις σωστές αρχές και μετά σαν αθλητής.

Τι στόχους έχεις για το μέλλον;
Μου δίνει μεγάλη χαρά, κάθε φορά που συναντώ κάποιο παιδί, που τα έχει καταφέρει και έχει εξελιχθεί, είτε σαν προσωπικότητα, είτε σαν αθλητής.

Ρωτήσαμε τον κ. Κώστα Αλάσσα, υπεύθυνο του πράσινου δικτύου και της sport team, σε ποιες αρχές στηρίζεται το πράσινο δίκτυο.
Κώστας Αλάσσας :
Στόχοι του δικτύου είναι οι κάτωθι:
Η ψυχαγωγία των αθλητών μέσα από τις δράσεις και την λειτουργία του Δικτύου,
Η ανάπτυξη του χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών,
H ανάπτυξη ποδοσφαιρικών φυτωρίων, που συμβάλει στην διαπαιδαγώγηση των αθλητών γύρω από τις αξίες που πρεσβεύει ο υγιής αθλητισμός,
Η εξοικείωση τους με τα ιδανικά, τις αξίες και την φιλοσοφία που αντιπροσωπεύει ο Παναθηναϊκός.
O σχεδιασμός αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που θα προσφέρουν καινούργιες εμπειρίες στους αθλητές.
Οι σύγχρονες μέθοδοι προπόνησης και o σχεδιασμός υπηρεσιών υψηλού επιπέδου καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των Σχολών.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των κυρίων Γιάννη Κρασώνη και Βασίλη Βεντούρη, αναπτυξιακών προπονητών της σχολής ΠΑΟ Γέρακα, καθώς και του τεχνικού διευθυντή κ. Γιάννη Πάνου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Κρασώνη :

Ποιες μεθόδους εφαρμόζεται για την εκμάθηση του ποδοσφαίρου στους νέους αθλητές;
Αρχικά, προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να αισθανθούν άνετα και φιλικά μαζί μας. Να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να αποκτήσουμε μια όμορφη επαφή. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, ξεκινάμε με απλές ασκήσεις και αυξάνουμε την πολυπλοκότητα, ανάλογα πάντα με το ηλικιακό επίπεδο. Στις πιο μεγάλες ηλικίες, προσπαθούμε να είμαστε στα πρότυπα επαγγελματικής προπόνησης, προσαρμόζοντας την φυσικά, στα δικά μας δεδομένα.

Τι στήριξη περιμένετε από το πράσινο δίκτυο;
Από την εμπειρία μου στην Παιανία, γνωρίζω πως η ΠΑΕ, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στις ηλικίες Κ10 των συνεργαζόμενων ακαδημιών της και παρακολουθεί την εξέλιξη των παιδιών, μέσω του πράσινου δικτύου. Αυτό περιμένω να συνεχιστεί, να δεχόμαστε επισκέψεις από προπονητές, να ανταλλάσσουμε γνώμες και απόψεις, να πηγαίνουμε εμείς στην Παιανία ή στο Καλαφάτης. Κυρίως, περιμένω μια βοήθεια, στο να κατανοήσουν τα παιδιά εις βάθος, το τι είναι Παναθηναϊκός, την ιδέα και τις αρχές που πρεσβεύει. Μπορούμε να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις, να δούμε τα κύπελλα, το μουσείο και να μάθουμε την ιστορία αυτής της μεγάλης ομάδας. Θεωρώ, πως αυτό δίνει στα παιδιά ένα σημαντικό κίνητρο. Η ιστορία κάθε μεγάλης ομάδας, εμπνέει τα παιδιά. Ο Παναθηναϊκός, έχει εκείνες τις αρχές που μπορεί κάθε παιδί να πάρει και να τον βοηθήσουν, όχι μόνο σαν αθλητή, αλλά στη ζωή του γενικότερα. Άλλωστε, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Τι πρότυπα θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά;

Το πρότυπο του σωστού ποδοσφαιριστή. Αυτό για εμένα σημαίνει, να είναι ένας << καλός >> ποδοσφαιριστής αλλά πάνω από όλα να είναι ένας σωστός άνθρωπος για την κοινωνία μας, που θα μπορεί κι εκείνος με την σειρά του να επηρεάσει θετικά… Οι ποδοσφαιριστές συνήθως έχουν μεγάλη προβολή και επηρεάζουν τα παιδιά σαν αθλητές, αλλά πολύ περισσότερο σαν προσωπικότητες με την στάση ζωής που έχουν. Στα παιδιά θέλουμε να δείχνουμε πως θέλουμε τη νίκη, αλλά με τους σωστούς τρόπους, πως δεν νικάμε πάντα, πως σεβόμαστε τον αντίπαλο, τον διαιτητή και όλους τους εμπλεκόμενους… Πρωταρχικός στόχος λοιπόν, είναι το πρότυπο του σωστού ανθρώπου, με τις ανάλογες αρχές.

Ταλέντα υπάρχουν παντού, και στην χώρα μας και στο εξωτερικό. Τι γίνεται λάθος στην εκπαιδευτική διαδικασία εδώ και δεν αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε;

Αρχικά, θεωρώ πως τα ταλέντα αναδεικνύονται το ίδιο και στη χώρα μας. Ίσως, αυτό που μας λείπει είναι η υπομονή. Θέλουμε γρήγορα, το παιδί μας να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αυτό είναι λάθος. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως έχουμε διαφορές με το εξωτερικό. Έχω επισκεφθεί ακαδημίες του εξωτερικού, δεν νομίζω πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές, σε ό,τι αφορά την κατάρτηση και την μετάδοση ποδοσφαιρικών ιδεών. Υπάρχουν βέβαια, διαφορές στις εγκαταστάσεις, αλλά νομίζω μόνο εκεί. Εκτιμώ, πως η υπομονή είναι μια μεγάλη αρετή που χρειάζεται για να αναδείξουμε ταλέντα.

Το ποδόσφαιρο για τον περισσότερο κόσμο, δεν είναι απλά ένα άθλημα. Για εσάς τι άλλο είναι;

Τρόπος ζωής. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου, χωρίς μπάλα. Αυτό το άθλημα, αρκεί να το αγαπήσεις και γίνεται τρόπος ζωής…

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βασίλη Βεντούρη:

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι παιδαγωγός και προπονητής στις αναπτυξιακές ηλικίες;

Δεν είναι δύσκολο. Ωστόσο, έχει δυσκολίες! Κυρίως, γιατί στις μικρές ηλικίες, καλείσαι να διαχειριστείς πολλά κομμάτια, όπως τους γονείς, τα συναισθήματα και την ψυχολογία των παιδιών, την προσοχή τους που αποσπάται εύκολα, κάτι που είναι απόλυτα λογικό για την ηλικία τους και την ανάγκη τους για παιχνίδι. Όλα αυτά, σίγουρα έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δύσκολο, από τη στιγμή που μου δίνει τόσο μεγάλη χαρά, το κάνω με πολύ όρεξη και αγάπη, με γεμίζει και το έχω επιλέξει.

Πως πρέπει οι γονείς να αντιμετωπίζουν τον μικρό αθλητή;

Οι γονείς αποτελούν ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, συχνά δεν ευθύνονται οι ίδιοι και τις περισσότερες φορές, δεν είναι εις γνώσιν τους το πρόβλημα που δημιουργούν. Οι γονείς θέλουν πάνω απ’ όλα το καλό του παιδιού τους, είναι απολύτως κατανοητό αυτό. Δεν μπορούν να γνωρίζουν όμως, το καλό του αθλητή, δεν είναι προπονητές, όπως δεν είναι και δάσκαλοι και δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι’ αυτό. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο αθλητικό κομμάτι, προπονητές και παράγοντες, είναι να ενημερώσουν τους γονείς και να τους εκπαιδεύσουν κατάλληλα για την στάση που θα έπρεπε να έχουν. Είναι πολύ σημαντικό αρχικά, να γίνεται μια σωστή επιλογή ακαδημίας. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εμπιστευτούν τους ειδικούς… Το παιδί θα πρέπει να μπαίνει στην προπόνηση και να ακούει μόνο τον προπονητή του, το μόνο που θα πρέπει να απασχολεί τους γονείς, είναι αν το παιδί βγαίνει από το γήπεδο χαμογελαστό. Θέλουμε οι γονείς να είναι υποστηρικτικοί και όχι να κάνουν κριτική στο νέο αθλητή. Να είναι σύμμαχοι και όχι να καθοδηγούν. Δεν προσπαθούμε να μεταφέρουμε στα παιδιά, τα δικά μας όνειρα και τις δικές μας ανάγκες, αλλά να τους δώσουμε τα εφόδια που θα χρειαστούν, για να περπατήσουν τον δικό τους δρόμο. Τέλος, γονείς και προπονητής απαιτείται να έχουν μια καλή σχέση, να συζητούν, να ανταλλάσσουν απόψεις, να συνεργάζονται, έτσι ώστε να γίνεται το καλύτερο δυνατό για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Τι κερδίζεις από τη συνεργασία σου με τα παιδιά;

Μετά από κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι, βλέπω το χαμόγελο των παιδιών και αισθάνομαι << γεμάτος >>. Δεν νομίζω πως υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα, από αυτό που σου βγάζει ένα παιδί, όταν είναι χαρούμενο. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή και η απόδειξη ότι κάνεις κάτι καλά… Κυρίως γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να κρυφτούν, δεν μπορούν να πουν ψέματα, είναι αυστηροί κριτές, τα κοιτάς στα μάτια και καταλαβαίνεις τι νιώθουν. Είναι ευλογία και μεγάλη ευθύνη, να συνεργάζομαι μαζί τους και να νοιώθω πως συμβάλω στην εκπαίδευση και στην εξέλιξη τους. Γι’ αυτό προσπαθώ πάντα, να βλέπω κάθε αθλητή ξεχωριστά και να του δίνω το καλύτερο που μπορώ. Πρώτα το καλύτερο που μπορώ σαν άνθρωπος και έπειτα σαν προπονητής, πρώτα για να εξελιχθούν σαν άνθρωποι και έπειτα σαν ποδοσφαιριστές…

Ποιά είναι τα πέντε πιο σημαντικά στοιχεία που θα ήθελες να περάσεις στα παιδιά;

Να αγαπήσουν τον εαυτό τους, είναι η αρχή για να κάνουν κάθε τους στόχο πραγματικότητα.

Να αγαπήσουν τον αθλητισμό, ο αθλητισμός σημαίνει συνεργασία, ομαδικότητα, μεθοδικότητα, στόχος, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή, θάρρος, σεβασμός και αγάπη. Όλα απαραίτητα εφόδια για την ζωή τους και τον χαρακτήρα τους.

Να κάνουν αυτό που τα ευχαριστεί, αν το καταφέρουν αυτό σαν παιδιά, θα το διεκδικούν πάντα και στην δύσκολη και απαιτητική ενήλικη ζωή.

Να σηκώνονται κάθε φορά που θα πέφτουν, μόνο έτσι θα καταφέρουν αυτό που θα θελήσουν να κάνουν, όποιο κι αν είναι αυτό.

Να σέβονται όλους τους ανθρώπους, μόνο έτσι η μελλοντική κοινωνία μας, έχει ελπίδα να γίνει καλύτερη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Πάνου:


Είναι δύσκολο να ασχολείστε με ακαδημίες, τη σημερινή εποχή;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά αυτήν την εποχή της πανδημίας. Οι περιορισμοί είναι αρκετοί και μεταβάλλονται ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή έρχεται πάνω από όλα η υγεία και μετά η άθληση. Εμείς από την μεριά μας, ακολουθούμε όλες τις οδηγίες των ειδικών και προσπαθούμε να τις περάσουμε και στα παιδιά. Ωστόσο, κρατάμε το ευχάριστο κλίμα και μέσα από την προπόνηση ο στόχος είναι να είναι << υπεύθυνα >> και ομαδικά και ατομικά.

Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι από τις ακαδημίες βγαίνουν οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας, πόσο σημαντικό θεωρείται τον ρόλο σας και ποιες αρχές πρέπει να πάρουν τα παιδιά;

Είναι σημαντικό τα παιδιά να καθοδηγούνται με προγραμματισμό. Να είναι υπεύθυνα και να ακούν τους εκπαιδευτές. Εμείς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό, θέλουμε να μάθουν την οργάνωση, τη συνέπεια, τη προσπάθεια. Πάνω από όλα όμως το να αγαπήσουν το άθλημα και να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που χρειαστούν στη μετέπειτα ζωή τους.

Τι στάση θέλετε να κρατούν οι γονείς;

Ο γονέας έχει τον ρόλο του. Όταν επιλέγει το φροντιστήριο του παιδιού του, το εμπιστεύεται και δεν παρεμβαίνει την ώρα του μαθήματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε να λειτουργεί και στο αθλητικό κομμάτι. Θα πρέπει οι γονείς να εμπιστευτούν τους ειδικούς και να μην παρεμβαίνουν, να μην γίνονται προπονητές, αλλά να παραμένουν γονείς. Το μόνο σίγουρο, είναι πως κάθε προπονητής και παράγοντας, θέλει το καλό του κάθε αθλητή, έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και θα πρέπει να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ανεπηρέαστα.

Σχολή ΠΑΟ ΓΕΡΑΚΑ
Επίσημη σχολή ποδοσφαίρου με την πιστοποίηση της Π.Α.Ε ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Γήπεδο ARENA Λ. Σπατών 77, 15344
Υπεύθυνος Ακαδημίας: κ. Δημήτρης Καπαρός
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6946560470

Ευχαριστούμε τη Νικολέτα Κιτσινέλη για την επιμέλεια του ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε στο ARENA football club 7×7
www.arena7x7.gr
Τηλ. : 210 6047772
Κιν. : 6977575633

COMMENTS

WORDPRESS: 0