Οι αξίες του Ολυμπισμού, που παρακμάζουν στην εποχή μας!

HomeΟλυμπιακοί Αγώνες

Οι αξίες του Ολυμπισμού, που παρακμάζουν στην εποχή μας!

Με αφορμή την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, λόγω της πανδημίας που επικρατεί, σήμερα σας παρουσιάζουμε τις αξίες του Ολυμπισμού που δυστυχώ

Διετής αποκλεισμός στον Κόουλμαν, εκτός Ολυμπιακών Αγώνων
Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: «Ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες, η ανθρωπότητα μπορεί να νικήσει την πανδημία»
Χωρίς Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό η Εθνική

Με αφορμή την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, λόγω της πανδημίας που επικρατεί, σήμερα σας παρουσιάζουμε τις αξίες του Ολυμπισμού που δυστυχώς απουσιάζουν από τις σημερινές κοινωνίες μας.

Ο ολυμπισμός συνοψίζεται στο εὖ αγωνίζεσθαι, δηλαδή βασίζεται από τη μία πλευρά στον αγώνα, την προσπάθεια, το κουράγιο (το αγωνίζεσθαι) και από την άλλη στην ειρήνη, τη συναδέλφωση, την ευγενή άμιλλα, τη συμμετοχή (το εὖ).

Δεν υπάρχει αθλητής που έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν έχει πραγματικά αγωνιστεί στη ζωή του. Η επίτευξη των ορίων ή η διασφάλιση των προϋποθέσεων συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα θυσιών και τεράστιας προσπάθειας. Από αυτή την πλευρά, όλοι οι αθλητές υπηρετούν το ένα βασικό σκέλος του ολυμπισμού, ακόμα κι αν έχουν λάβει απαγορευμένες ουσίες. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος προς την κορυφή. Το έτερο σκέλος της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης καθώς και η σημασία της συμμετοχής δυστυχώς όμως δεν προάγονται στις μέρες μας. Όσο δίνεται σημασία στη νίκη και στο εγώ, υποχωρούν όλες οι έννοιες που έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, έννοιες υψίστης σημασίας, όπως ο αλληλοσεβασμός και η φιλία. Σε αυτό το πεδίο, οι περισσότεροι πρωταθλητές δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν παρασυρθεί σε ένα υπέρμετρο αγώνα να επικρατήσουν έναντι των υπολοίπων με κάθε κόστος.

Είναι κατανοητό ότι το διακύβευμα σε παγκόσμια πολιτιστικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ μεγάλο. Οι αθλητές, οι εταιρείες, οι ίδιες οι χώρες έχουν επενδύσει –πολλές φορές ολόκληρες περιουσίες- στο αποτέλεσμα ενός αθλητικού γεγονότος. Πόσο εύκολο είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες να αποφευχθεί η χρήση αθέμιτων μέσων; Για να αντιμετωπίσει η ΔΟΕ φαινόμενα που αντίκεινται στο ολυμπιακό ιδεώδες, θεσπίζει κανόνες με σκοπό να χαλιναγωγήσει την άπληστη μηχανή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παρακμάζουσα αξία του ολυμπισμού όμως δεν μπορεί να προστατευτεί στο επίπεδο των εντυπώσεων ή στο γράμμα των κανόνων ούτε μπορεί να αναζητηθεί σε αφηρημένες έννοιες ή στην οθόνη της τηλεόρασης. Πολλά μπορεί να καταλογίσει κάποιος στη ΔΟΕ αλλά πρόθεσή μου στο παρόν δεν είναι να κάνω υποδείξεις σχετικά με τη διοίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο κάτω κάτω, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν μονοπώλιο στην αξία του ολυμπισμού, η οποία πια έχει διεισδύσει σε όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού. Πρόθεσή μου είναι να σημειώσω τη μεγάλη αξία του ολυμπισμού στην καθημερινή μας ζωή τώρα που, εξαιτίας των απανωτών κρουσμάτων ντόπινγκ, χάνεται ένα μέρος, αν όχι όλο, της γοητείας του ολυμπιακού ιδεώδους. Μπορεί το ιδεώδες να μην τηρείται κατά την τέλεση των Αγώνων, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείπεται στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε τα ιδανικά ηττώνται συχνά στην πραγματική ζωή. Επειδή για παράδειγμα υπάρχει υψηλό ποσοστό διαζυγίων και ερωτικών απογοητεύσεων πρέπει οι άνθρωποι να πάψουν να αναζητούν την πραγματική αγάπη; Επειδή υπάρχει διαφθορά, πρέπει να σταματήσουν να επιζητούν τη δικαιοσύνη; Επειδή υπάρχει πόλεμος, δεν πρέπει να αγωνίζονται για την ειρήνη; Αντίστοιχα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να επικρατούμε σε αγώνες χωρίς αθέμιτα μέσα, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να βελτιωνόμαστε και γιατί όχι, να είμαστε οι καλύτεροι. Ο ολυμπισμός εκφράζει τη φυσική τάση του ατόμου να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται στην παρουσία των άλλων. Δεν είναι απλά μία αφορμή, όπως συχνά λέγεται, για να γλιτώσει το παιδί από τα ναρκωτικά, το τσιγάρο και τα ποτά. Αντίθετα εκφράζει μια βαθύτερη ανάγκη για αυτοπραγμάτωση που μπορεί να γαλουχηθεί μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή στον αθλητισμό. Αν πραγματικά αισθάνεστε αυτή την ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης και νιώθετε την πρόκληση του ανταγωνισμού, ο ολυμπισμός σας εκφράζει. Ακόμα κι αν δεν έχετε έρθει σε άμεση επαφή με τον αθλητισμό, υπάρχουν αθλητικά γεγονότα για τα νέα παιδιά αλλά και για βετεράνους σε πάρα πολλά πεδία. Αρκεί να τα αναζητήσετε και να λάβετε μέρος. Ποτέ δεν είναι αργά. Ο καλύτερος τρόπος να αναδείξουμε τον ολυμπισμό δεν είναι μέσα από το θαυμασμό προς σπουδαίους αθλητές ή με μία γενικόλογη συζήτηση περί αξιών. Οι άνθρωποι και οι ιδέες πάντοτε μπορούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης αλλά ο αληθινός ολυμπισμός παράγεται από την ενεργή συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα.

Το καλύτερο που έχω να κάνω κι εγώ είναι να σταματήσω να γράφω και να βγω έξω να αθληθώ.

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram, Twitter και στο κανάλι μας στο Youtube

https://www.facebook.com/pameathlitika/

https://www.instagram.com/pameathlitika.gr/?hl=el

twitter.com/pameathlitika

https://www.youtube.com/channel/UCFkzQ8RdDaitadteqEnk-fg?view_as=subscriber

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Νίκος ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 6 μήνες ago

    Συγχαρητήρια πολύ καλό άρθρο